Steg för steg

Att sminka sig inför ett lajv handlar främst om att veta vem karaktären är som du ska sminka dig till. Ställ dig frågorna:

 • Är hen äldre, yngre eller lika gammal som du?
 • Är hen tjockare, smalare eller av samma storlek som du?
 • Identifierar hen sig som samma eller ett annat kön än du?

Det finns naturligtvis många fler aspekter att tänka på (t.ex. sår eller skador, humör och klasstillhörighet), men vi ska hålla oss till grunderna här.

När du vet vem din karaktär är och hur hen skiljer sig från dig kan du börja förändra ditt utseende så att du blir din karaktär. Följande beskrivning går att genomföra med alla sorters smink, både fetsmink, vattensmink och ”vanligt” smink/makeup (det du kan köpa i de flesta affärer).

 1. Börja med att tvätta ansiktet och smörja in dig med lotion
 2. Lägg en grund av foundation (eller bleksmink om du t.ex. lajvar vampyr) som täcker hela ansiktet och andra synliga hudpartier
 3. Pudra med genomskinligt puder
 4. Lägg skuggor av mörkare färg, t.ex. vid näsan, i ögonvrån, under hakan, under käkbenen, vid tinningarna (många och stora skuggor gör att du ser utmärglad och tunn ut, det får saker att verka längre bort) OBS! Använd INTE svart, då det gör att du ser platt ut, snarare än tredimensionell.
 5. Pudra
 6. Lägg highlights av ljusare färg, t.ex. på näsryggen, på ögonlocken, på hakan, på käkbenen, på pannan (många och stora ljusa partier gör att du ser mer välmående ut, det får saker att verka närmare)
 7. Pudra
 8. Dutta superlätt lite rött på näsa, kinder, läppar, panna och haka. Inom teatervärlden kallas detta steg för “liv”, eftersom det gör att du inte ser död ut
 9. Pudra
 10. ”Vanlig” makeup (läppstift, maskara, ögonskugga etc. som glammar till din karaktär)
 11. Pudra

Steg 8-11 är valfria om du lajvar vampyr eller andra monstruösa varelser. Känn din karaktär, är hen död men använder makeup? Eller är hen levande, men skulle aldrig röra makeup?

Här finns några instruktionsvideor som kan inspirera och hjälpa (i båda visas alla ovanstående steg):
Sminka dig som odöd 
Sminka dig som vampyr 


 

Zombie.png

Vett och etikett

Vissa behandlar smink med största varsamhet medan andra har en mer avslappnad attityd till sin sminkväska. Dock bör en alltid vara försiktig när en lånar ut eller lånar någon annans smink.

Använder du bara ditt eget smink och egna penslar, räcker det med att tvätta penslarna med tvål och vatten ungefär en gång i månaden (om du använder dem dagligen) och med kemisk ren bensin (finns att köpa på apoteket) 1-2 gånger om året.

Lånar du ut dina penslar eller lånar av någon annan, bör penslarna tvättas så fort de har använts färdigt av varje enskild person. Om du är sjuk bör du inte låna ut ditt smink eller låna av någon annan. Vet du med dig att du är allergisk kan det vara bra att införskaffa eget smink.

GALF har en sminklåda som alla får låna av. Det gör att du behöver tänka lite extra på hygienen. I sminklådan finns, utöver sminket, bland annat engångssvampar, penslar, spatlar, kakelplattor och plastlock.

Använd baksidan av en pensel eller spatel och ta lite fetsmink och lägg på en kakelplatta eller ett plastlock. På så sätt sparar du smink och du håller sminket fräscht. Använd sedan en engångssvamp för att lägga en grundsminkning (se steg 2 ovan). Använd samma kakelplatta till flera olika färger av fetsmink och ta lite mer om det behövs. Ta hellre fler gånger än för mycket första gången.

Har du köpt eget smink? Gött! Vet du hur du ska förvara det?

Precis som mycket annat är det mesta sminket färskvara och bör inte användas under en allt för lång period (maskara t.ex. har oftast en hållbarhet på 6 månader). Det är dock upp till dig att avgöra hur länge du vill använda ditt smink.

Fetsmink skall förvaras kallt, annars härsknar det. Ha det därför i kylskåpet när det inte används. Eller i frysen om det inte ska användas under en längre tid. Tänk dock på att ta ut det i god tid innan det ska användas, så att det hinner tina.

Vattenbaserat smink och makeup ska förvaras torrt och gärna mörkt.

Oavsett om du använder ditt eget smink eller lånar av någon annan så slänger du engångssvampar och annat skräp och städar efter dig är du är färdigsminkad. Det gör sminkplatserna trevligare för andra att sminka sig på.