Här samlas material som på olika sätt kan inspirera eller förmedla element av spelvärlden. Allt ifrån hela filmer, till enstaka karaktärer, visuella inslag, musik, humor, serier, spel, böcker m.m. kan hittas här och hjälpa dig få en bättre bild av känslan och stilen av Dead River Company. Den här sidan är ett pågående arbete, så saker kommer tillkomma, eller kanke byas ut allt eftersom, så se till att kolla den med jämna mellanrum.

Film

The Lost Boys
Listen, just so you know, if you try to stop us, or vamp out in any way, I'll stake you without even thinking twice about it!
Camp. Ordet är camp. Så som bara 80-talet kan prestera. Allt finns här; håret, kläderna, solglasögon på natten, de riktigt töntiga replikerna, kaxiga barnkaraktärer, saxofonsolon, precis allt! Förutom under den viktorianska eran så är nog 1980-talet den period som bäst passar vampyren. Det kan ha att göra med att sådana alternativa kulturer som goth och punk nått en topp under decenniet, och att samhället på många sätt präglades av dekadens, extravagans och en sorts ytlighet som passar mycket bra med vampyrestetiken. Inga djupa filosofiska frågor höjs i den här filmen, och ingen djupdykning i vampyrens psyke sker, men bilden av det soliga strandsamhället med en onormalt hög nivå av försvinnanden, och ett pack av omänskliga, unga, vårdslösa blodsugare som gör varje ljummen natt osäker, är en underbar stilinspiration.

Dangerous Liaisons
I ended by falling on my knees and pledging her eternal love. And do you know that, at that time, and for several hours afterwards, I actually meant it.
Om det fanns en film att rekommendera till alla som lajvar eller funderar på att lajva en toreador så är det denna. Den utspelar sig i Frankrike på 1700-talet, bland uttråkade rika aristokrater som roar sig med att förföra och förgöra lämpliga måltavlor i en underlig tävling för att i slutändan kunna dominera varandra. Grymma, vackra och hänsynslösa, men också ytliga och sårbara huvudkaraktärer, och varje utbyte mellan dessa är en mästarkurs i hur toreadorer konverserar med varandra, om andra och om sig själva. Ett måste för alla som vill fördjupa sig i finesserna bakom elysiumspel och intrigspel, och de fantastiska kostymerna är förstås grädden på moset.

En vampyrs bekännelse
Evil is a point of view, God kills indescriminately...and so shall we. For no creatures under God are as we are none so like him...as ourselves.
Baserad på en populär bokserie som var en av de första med att berätta ifrån vampyrens perspektiv. Filmen visar många bra konflikter och moraliska betänkligheter som följer vampyrens existens. Den är tragisk, vacker och dramatisk, och utgör en underbar källa till inspiration, speciellt för klan toreador. 

Låt den rätte komma in 
Att fly är livet, att dröja döden.
Även denna film är baserad på en bok. Mörk och brutal, men samtidigt varm och ömsint, är denna högrelevant med ett svenskt perspektiv. Vampyrens tillvaro lyser i all dess rovdjursmässiga ensamhet, och fasan i att vara fångad i en kropp som aldrig åldras, men filmen lägger även mycket tid på vampyrens komplicerade relationer med människor, och frågar om verklig vänskap mellan dödlig och odöd kan existera. Oavsett klan, bakgrund och sekt så är den här filmen en bra grund för vad vampyren behöver göra för att överleva. 

Nosferatu
Your wife has such a beautiful neck...
Klassikern från 1922. Detta är filmen som introducerade mycket av vad vi tänker på när vi tänker på den klassiska vampyren: det mörka slottet uppe i bergen omgivet av åskstormar och fladdermöss; den mystiska greven som inte dricker… vin; unga kvinnor som förföljs av blodsugande fasor; pålar i bröstet; och soluppgången i sista minuten. Denna film bör ses dels för skickligheten som skapade den, men också för hur den formade bilden av vampyren i populärkulturen. Och obligatorisk för alla medlemmar av klan nosferatu såklart! ;)

Only lovers left alive 
How can you've lived for so long and still not get it? This self obsession is a waste of living. It could be spend in surviving things, appreciating nature, nurturing kindness and friendship, and dancing. You have been pretty lucky in love though, if I may say so.
En evighet är en lång tid, och alla vampyrer känner till slut ledan av sin oändliga existens. Denna vackra, lågmälda och oerhört stämningsfulla film fångar perfekt flera element av vampyrens levnadscykel, det ljuva, korta ruset som blodet ger, såväl som deras relationer med varandra. Filmen visar bra hur yngre och äldre vampyrer relaterar olika till den moderna världen, och till varandra, och hur skör deras tillvaro kan vara. De förändras inte, medan världen går vidare. Somliga vampyrer kan använda sin oerhörda ålder för att se större mönster i tillvaron som aldrig upphör att fascinera, men för andra kommer världen alltid att vara densamma och det är ett deprimerande faktum.

Bram Stoker´s Dracula
I have crossed oceans of time to find you
Ingen annan litterär karaktär har anpassats så många olika gånger som Dracula, och den här filmen följer på många sätt boken väl. Alla vampyrer borde ha koll på en av de största (och, enligt somliga, den första) av deras slag. Tung, röd viktoriansk vampyrromantik med underbar visuell stil och bloddrypande äventyr. Denna film visar upp nästan alla av de discipliner lajvet använder sig av.

We are the night 
If you knew deep within your soul that there was only one person in the world meant just for you, the only person who could make you happy, what would you give up? What would you sacrifice? And how long would you search for them? How many centuries? And if you ever did find them, then what? Could you ever let them go? Wouldn't you grab onto them with both arms... and never... never let them go?
Modern, tysk vampyrfilm som på ett bra sätt illustrerar skillnaden mellan en fledgeling, en neonat, en ancillae och en elder i fråga om relation till mänskligheten, till sig själva och till framtiden. Livsfaserna visar kampen att förstå sitt nya liv som vampyr; berg-och-dal-banan av att vara en ung vampyr med en lust för allt som är nytt; livsledan och depressionen som drabbar de flesta vampyrer när de börjar passera gränsen för en mänsklig ålder; och den frånkopplade tillvaro som de äldsta kan leva i när det enda som spelar någon egentlig roll är en besatthet som på något sätt ska få tillvaron att ha en mening igen.

What we do in the shadows
 Yeah some of our clothes are from victims. You might bite someone and then, you think, 'Oooh, those are some nice pants!'
Utan tvekan en av de mest humoristiska inblickarna i vampyrens liv som någonsin spelats in. En grupp dokumentärfilmare förljer fyra vampyrer i från olika eror som alla delar ett hus i Nya Zeland. Även med den hysteriska tonen när vampyrerna hanterar sådana saker som att ingen skött disken på 4 år; vikten av att lägga ut handdukar på möblerna du inte vill spilla på när du har ett offer på besök; och hur länge dina ringrostiga hypnoskunskaper kan få polisen att ignorera liket på golvet och de svävande vampyrerna under kökslampan; så tar den även upp många bra aspekt av vampyrernas vardag som även DRCs vampyrer kommer känna igen. Missa inte att kolla in en av de roligaste vampyrfilmer vi någonsin sett!  

 

TV

Trigun
If you keep saving butterflies, spiders will starve to death! But… wanting to save them both is a contradiction. 
Baserad på en manga är denna anime ett snabbare sätt att ta till sig några av de tyngsta aspekterna av vad det innebär att ha en hög humanity allt eftersom du följer seriens huvudkaraktär. Bördan, desperationen, ärren, en konstant inre kamp, priset för att känna är högt och denna serie framställer vilken nivå av komplexitet som ligger bakom att vara "mänsklig", speciellt när du, som en övernaturlig varelse, har potentialen att föra med dig så mycket sorg och smärta till dem omkring dig. Detta är en av de svåraste utmaningarna en spelare kan ta sig ann. Det handlar om mycket mer än att vara "snäll", det handlar om att känna varje misstag du gjort som lett till lidande, och besattheten av att försöka rädda alla. Rekomenderas för dig som är intresserad av att spela hög humanity. Och för dig som gillar mycket bra, klassisk anime.

What we do in the shadows
Creepy paper. Creepy paper. Creepy-oh! Multipack!
Baserat på filmen med samma namn är denna serie mer av det goda. Med samma premiss, en dokumentär om fyra vampyrer som lever ihop, utspelar sig serien denna gång på Staten Island.
Tre "vanliga" vampyrer (ett gift par och en före detta krigsherre) samt en energivampyr, navigerar sin tillvaro efter över ett århundrade under samma tak. Till sin hjälp har de en mycket utarbetad och luttrad ghoul som ser fram emot sin “garanterade” belöning i form av evigt liv. Den moderna eran upphör aldrig att förundra och frustrera dessa blodsugare. Formatet innebär att mycket mer tid kan läggas på att utforska den övernaturliga världen, men främst på hur de inneboendes personligheter spelar mot varandra. Efter en inledning mycket i linje med filmen så blommar serien ut för att bli sin egen, unika skapelse med mycket humor och hjärta, och vampyrer som det är svårt att inte vilja hålla nära (tills de öppnar munnen igen).

Buffy the vampire slayerbuffy the vampire slayer
Seize the moment, ‘cause tomorrow you might be dead.
Ingen lista på inspiration för vampyrlajvaren är komplett utan ett omnämnande av Buffy. Skapad av Joss Whedon (beklagligt nu i efterhand, när vi vet bättre) handlar denna humoristiska, äventyrliga men också bitvis mycket mörka serie inte främst om vampyrerna utan om den som jagar dem: Buffy. Sedd utifrån är hon arketypen av den som alltid faller offer för vampyrerna - den blonda, peppiga cheerleadern, men i denna serie är hon den enda som har styrkan att jaga och dräpa vampyrerna. Buffy handlar om vänskap, kärlek och om att växa upp, men det handlar också om en dold värld som finns under den vi känner, och där rör sig mer än bara vampyrer.

Angel
Here's the plan: We go in, I start hitting people hard in the face, see where it takes us. 
Först kom Buffy och sen kom Angel, en spinoff-serie som utspelar sig på en övernaturlig detektivbyrå i Los Angeles. Anses ofta ha en vuxnare ton än Buffy, men världen är densamma, och för DRCs vampyrer finns det definitvt saker som kommer kännas bekanta. Vampyren som vill sona tidigare brott är återkommande här, såväl som hemliga sällskap, mörka förflutna, demoner och onda företag med oheliga agendor. 

 

Spel

Vampire: The Masquerade - Bloodlines  
The Sabbat are worthless, man. Fake tits on a zombie worthless. Fun to watch though. Like the Three Stooges with chainsaws.
Det ultimata dataspelet för vampyrlajvare baserat på samma rollspel som ligger till grund för DRC. Karaktärerna, stämningen, mörkret, plotterna och konflikterna är alla bördig inspirationsjord. Spelet är även resultatet av mycket kärlek ifrån användare som patchat det genom åren, så se till att hitta den senaste versionen!

Spelets brist är ett något problematiskt framställande av kvinnliga karaktärer som att de t.ex. alltid är mera lättklädda än de manliga. 

 

Serier

Memento Vivere
En webbserie som utspelar sig i en värld som på många sätt är samma som den i DRC. Baserad på Vampire: the masquerade följer berättelsen flera olika vampyrer som rör sig i staden Göteborg, och i Sverige. Brujahs, gangrels, toreadorer, nosferatus, alla klanerna är på plats tillsammans med maktspelen och intrigerna.

Vampires Suck
En webbserie som tar en humoristisk titt på Camarillan, Sabbaten och dess klaner, såväl som följer ett antal missanpassade vamyrer som försöker navigera sig igen den mörka natten en stripp i taget. Ett roligt sätt att lära sig förvånansvärt mycket om DRC-världen!

 

Musikal

Tanz der Vamprie tumblr ocshgqHrWr1uk6kngo3 r2 400
Vampyrer som sjunger och dansar? Det rena underhållningsvärdet är nog för att rekommendera denna musikalvariant av vampyrfilmen The fearless vampire killers, men flera av låtarna behandlar viktiga teman för varje vampyr: vinster och förluster med att leva för evigt; att längta efter något en inte kan få; och det eviga, giriga begäret som är Besten.